Gonzalo Iturriaga Arquitectos : Refuge RF.C9

In the Cordillera of the Andes, near the village of San Esteban (Chile), is a haven for hikers designed by the local architecture agency Gonzalo Iturriaga Arquitectos. Between the fold of its pine shell and opening on the distance, the discreet building offers its residents an exceptional view of the mountains.

Located on a platform dug into the mountainside, the 9 X. 60 RF.CXNUMX shelter is ideally located at the starting and finishing point for hikers who have climbed the Cerro Mocoén, a geological formation with breathtaking landscapes.

It offers to the brave, two dormitories of 10 and 5 square meters placed on either side of a central space including bathroom, kitchen and spacious 40 longitudinal living room square meters warmly dressed pine.


Designed as a protective shelter in an environment that may be hostile, its angular envelope also pine, but this time black, is pierced only a few triangular windows on the east side, where is the only path, while it is massively open to the west on the mountains by a wide bay window.

An ideal cocoon for resting and rejuvenating after a long trek, or to gain strength before embarking on such an ascent.

To learn more, visit Gonzalo Iturriaga's site

Photographies : Federico Cairoli

Post your comment

  • No comment on this article.

ADC Awards

ADC-Awards-logo-2017 250-01
The most outstanding architectural achievements elected by the professional community

>> Learn More



miaw white logo ok

An International Award to the best products for architects and layout professionals

>> Learn More



5, Saulnier Street - 75009 PARIS

T: + (33) 1 42 61 61 81

F: + (33) 1 42 61 61 82


my account

GTranslate Your license is inactive or expired, please subscribe again!